joi, 27 august 2015

SUA, crestere economica peste asteptari in T2

Economia americana a inregistrat in perioada aprilie-iunie 2015 o crestere mai mare decat s-a estimat initial, datorita cheltuielilor consumatorilor si investitiilor companiilor. Asta ar putea determina Rezerva Federala sa majoreze dobanda de referinta in 2015, transmite Reuters
Potrivit estimarii publicate de Departamentul american al Comertului, PIB al SUA a inregistrat, in T2, o crestere anuala de 3,7%, fata de un avans de 2,2% conform primei analize.
Revizuirea datelor pentru T2 este superioara previziunilor analistilor, care mizau pe un avans de 3,2%, si vine dupa un avans de 0,6% inregistrat de economia americana in trimestrul I. 
Cresterea a fost sustinuta de cheltuielile de consum (responsabile pentru aproximativ 70% din economie) care au urcat cu 3,1% inT2, fata de un avans de 2,9% cat s-a anuntat initial. De asemenea, investitiile companiilor au revenit pe crestere (3,2%), in conditiile in care prima estimare arata o scadere.
Si deficitul balantei comerciale a fost mai mic decat s-a raportat initial, contribuind cu 0,23 pp la cresterea economica.
Cheltuielile publice au inregistrat un avans de 2,6%, cea mai mare urcare din ultimii cinci ani. 
Totul se intampla intr-un moment in care oficialii Fed dezbat daca economia este suficient de puternica pentru a suporta prima majorare a costului creditului dupa 2006. Desi piata muncii si-a revenit dupa recesiune, inflatia ramane mult sub tinta Rezervei Federale, iar recenta prabusire a pietelor bursiere mondiale ar putea pleda in favoarea amanarii momentului in care Fed va majora dobanda de baza.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu