joi, 27 august 2015

Pe canicula din iulie, consumul intern de energie a crescut mult si se apropie de cea mai mare valoare din ultimii 4 ani

Consumul intern de energie electrica a crescut semnificativ in iulie 2015, din cauza temperaturilor foarte ridicate, si a ajuns la o medie lunara de 6.474 MW, foarte aproape de cea mai mare valoare din ultimii patru ani, care s-a inregistrat iulie 2012, si a fost de 6.635 MW, potrivit Transelectrica.

In iulie 2012, temperatura medie zilnica la nivelul tarii a variat intre o minima de 20,5 grade Celsius si o maxima de 27,6 grade Celsius, iar in iulie 2015 intre 18,9 grade si 27,8 grade Celsius.
Cea mai mare valoare a consumului intern brut de energie (media zilnica) din vara lui 2012 a fost de 7.167 MW, in data de 10 iulie, cand temperatura medie zilnica in tara a fost de 26 de grade Celsius.
In vara acestui an, cel mai mare consum intern brut, de 7.048 MW, pe 23 iulie, cand temperatura medie zilnica in tara a fost de 27 grade, iar in Bucuresti de 28 grade Celsius. 
"Desi in 23 iulie 2015 temperatura medie la nivelul tarii a fost cu circa un grad mai mare decat in 10 iulie 2012, consumul mediu zilnic de energie a fost cu peste 100 MW mai mare in 2012. Motivul l-a reprezentat temperatura din Bucuresti, care in 10 iulie 2012 a fost cu circa doua grade Celsius mai ridicata decat in 23 iulie 2015. Avand in vedere, pe de o parte, ca aproximativ 15% din consumul total al Sistemului Energetic National este reprezentat de cel din Bucuresti, iar, pe de alta parte, structura consumului din Capitala, cu o pondere foarte mare a aparatelor de aer conditionat (atat din gospodariile populatiei, cat si din birouri), in perioadele caniculare circa jumatate din cresterea de consum se produce in aceasta zona", precizeaza Transelectrica, potrivit Agerpres.
In iulie, productia de energie electrica a fost de 5.316 GWh. Perioadele lungi de canicula au dus la o reducere semnificativa a productiei de energie hidro, la 21% din total, fata de 33% in perioada similara a anului trecut. Scaderea productiei hidro a fost compensata de cresteri in centralele pe hidrocarburi (plus 10%) si in cele pe carbune (plus 5%)

Are 30 de ani si este proprietarul si singurul angajat al unui business de 1, 2 mld. dolari

Lansarea unui fond mutual tranzactionat pe bursa seamana putin cu cea a unei rachete. La 30 de ani, Andrew Chanin este proprietarul si singurul angajat al unui fond de 1, 2 miliarde dolari din New York. PureFunds ISE Cyber Security investeste in companii de securitate cibernetica, inclusiv Cisco Systems Inc. si Fortinet Inc. "O racheta intr-o industrie plina de zombies", scrie Bloomberg despre afacerea lui Chanin.

Andrew Chanin si-a lansat business-ul sub simbolul " HACK", la 12 zile dupa ce noi raporte au aratat brese de securitate in reteaua celor de la Sony Pictures Entertainment, iar in opt luni a ajuns la o cifra uriasa.
A privit de doua ori esecul, iar a treia oara a reusit.
A descoperit astfel o nisa intr-o industrie dominata de giganti precum BlackRock, care gestioneaza peste 1 trilion de dolari la nivel mondial, prin 700 de fonduri, si Vanguard

Industria petroliera are nevoie de 500 de mld. dolari pentru a supravietui

Intr-un moment in care pretul petrolului evolueaza la cel mai scazut nivel din ultimii sase ani, companiile din industria de petrol si gaze au nevoie de 500 miliarde dolari pentru a-si rambursa datoriile. Iar unele dintre ele ar putea sa nu supravietuiasca

Conform calculelor Bloomberg, numarul obligatiunilor cu un randament de peste 10% (un semnal de pericol) emise de companiile de petrol si gaze s-a triplat in ultimul an.168 de firme din America de Nord, Europa si Asia au de rambursat astfel de obligatiuni.
De asemenea, raportul dintre datorii nete si castiguri este la cel mai ridicat nivel din ultimele doua decenii. 
Daca barilul de petrol ramane in jurul valorii de 40 dolari impactul asupra industriei petroliere ar putea fi unul profund.
"Imaginea si structura industriei petroliere se va modifica in urmatorii 5-10 ani. Daca pretul petrolului va ramane la nivelul actual, numarul falimentelor va creste cu siguranta" a apreciat Kimberley Wood, partener la firma Norton Rose Fulbright LLP.
Joi dimineata, barilul de titei West Texas Intermediate era cotat la 39,47 de dolari. 
Potrivit BMI Research, rambursarile de datorii vor creste pana la finele acestui deceniu, in conditiile in care numai in acest an vor ajunge la maturitate datorii de 72 miliarde dolari, urmate de 85 miliarde de dolari in 2016 si 129 miliarde in 2017. In total, obligatiuni si imprumuturi in valoare de 550 miliarde dolari trebuie rambursate in urmatorii cinci ani.
Din datoriile care trebuie rambursate in 2015, companiile petroliere americane sunt responsabile pentru 20%, urmate de cele chineze cu 12% si producatorii britanici cu 9%. 
In SUA, numarul obligatiunilor cu randamente mai mari de 10% a crescut de peste patru ori pana la 80 in ultimul an.
26 de companii petroliere din Europa au bonduri din aceasta categorie, inclusiv Gulf Keystone Petroleum Ltd. si Enquest Plc. 
Scaderea preturilor la titei duce la diminuarea valorii rezervelor de petrol si la reducerea puterii companiilor de a se imprumuta, intr-un moment in care cresc presiunile pentru a inlocui campurile petrolifere epuizate.
"Exista unele credite care pur si simplu nu vor putea fi refinantate sau rostogolite si companiile ar putea fi nevoite sa stranga noi fonduri. Intrebarea este: vor putea sa faca acest lucru la nivelele actuale?", avertizeaza Eirik Rohmesmo, analist Clarksons Platou Securities AS. 
In plus, retrogradarile de rating pun presiuni suplimentare asupra capacitatii companiilor petroliere de a se imprumuta ieftin. In aprilie, Standard & Poor's a coborat ratingul Eni SpA, cea mai mare companie petroliera italiana, iar Moody's Investors Service a retrogradat Tullow Oil Plc. 
Kimberley Wood este de parere ca marile companii, ale caror portofolii globale includ atat campuri petrolifere cat si rafinarii, vor putea face fata crizei, in timp ce jucatorii mai mici care sunt dependenti de cateva active ar putea avea probleme.

Olanda a desemnat opt banci care sa se ocupe de oferta publica initiala de la ABN Amro

Agentia guvernamentala olandeza, care se ocupa de privatizarea ABN Amro, a desemnat miercuri opt banci de investitii care sa se ocupe de oferta sa publica initiala, transmite Reuters

ABN Amro, nationalizata in 2008, in timpul crizei financiare, isi pregateste intrarea la bursa in 2015 sub auspiciile agentiei Netherlands Financial Investments.
In iulie, NLFI a desemnat Deutsche Bank si Morgan Stanley, alaturi de ABN Amro, drept coordonatori globali pentru operatiunea de cotare publica initiala.
Joi, NLFI a anuntat ca Barclays, Citigroup , JPMorgan si Merrill Lynch vor fi responsabile de derularea operatiunii pe pietele internationale, in timp ce ING si Rabobank se vor ocupa de piata olandeza.
De asemenea, RBC Europe si Keefe, Bruyette & Woods vor participa la plasare. 
"Timingul IPO-ului depinde de conditiile de pe pietele financiare, printre altele", a subliniat agentia guvernamentala. 
ABN Amro avea la finele T2 o valoare contabila de 15,9 miliarde euro, un indicator al posibilei sale valori de piata.
Guvernul olandez intentioneaza sa privatizeze gradual ABN Amro, prin vanzarea unei prime transe de 25% cu ocazia IPO. 
ABN Amro a intrat pe piata din Romania in 1996, insa in 2007 banca olandeza a fost achizitionata si impartita de rivalii RBS, Santander si Fortis. In urma tranzactiei, ABN AMRO Bank Romania a devenit RBS Romania

Ucraina a ajuns la un acord cu creditorii privati pentru restructurarea datoriei

Guvernul ucrainean si creditorii privati au ajuns joi la un acord de restructurare a datoriei, un pas crucial spre deblocarea unor noi finantari de urgenta. Ucraina este afectata de o profunda criza economica, pierderea Crimeei si 16 luni de razboi cu separatistii prorusi din estul industrial care au provocat decesul a peste 6.800 de persoane
Acordul prevede stergerea cu 20% a valorii obligatiunilor ucrainene detinute de investitorii privati, de la 19 miliarde de dolari la 15,5 miliarde, precum si extinderea maturitatii obligatiunilor guvernamentale cu patru ani, pana in 2027, transmite AFP, preluata de Agerpres.
In schimb, Ucraina va plati o dobanda usor mai mare, 7,75% de la 7,2% in prezent, pentru toate maturitatile. 
"Aceasta va reduce in mod substantial povara datoriei ucrainene", a apreciat Ministerul de Finante de la Kiev. 
Premierul Arseni Iateniuk a adaugat ca Ucraina va oferi Rusiei termeni similari cu cei oferiti creditorilor privati.
Ucraina trebuie sa ramburseze Rusiei eurobonduri in valoare de trei miliarde de dolari, care ajung la maturitate in decembrie, iar autoritatile de la Kiev au inclus aceste obligatiuni in datoriile pe care vor sa le restructureze. 
"In niciun caz Rusia nu va beneficia de termeni mai buni decat alti creditori", a declarat Iateniuk.
Fosta republica sovietica a obtinut un plan de ajutor de 40 de miliarde de dolari pe patru ani din partea aliatilor sai occidentali, in frunte cu FMI, insa acest sprijin include un efort de 15,3 miliarde de dolari care trebuie acceptat de creditorii privati ai Kievului

Danemarca, victima celei mai mari fraude fiscale din istoria tarii: peste 800 mil. euro. Cum functiona schema pusa la cale de numeroase companii

Trezoreria publica a Danemarcei a anuntat miercuri ancheta in ceea ce ar putea fi cea mai mare frauda fiscala din istoria tarii, de peste 800 de milioane euro, relateaza AFP.

"In timpul verii, am devenit suspiciosi, dupa ce am primit informatii de la autoritatile unei alte tari. Ancheta proprie pe care am efectuat-o ne-a intarit aceste suspiciuni, asa ca am transmis cazul la politie", a explicat directorul Trezoreriei, Jesper Roennow Simonsen.
Este vorba despre castigurile unor companii pe piata bursiera daneza, inclusiv dividende. Acestea sunt in mod normal impozitate cu 27%, dar conventiile fiscale semnate de Danemarca cu anumite tari permit beneficiarilor cu sediul in aceste state sa li se ramburseze totul sau o parte a acestei taxe daca ea exista in alte tari. 
Potrivit lui Simonsen, o ancheta interna a Trezoreriei arata ca "numeroase companii, cu sediul in strainatate, au solicitat aparent rambursarea taxelor pe dividende pentru participatii fictive, pe baza unor documente false". 
"Frauda estimata in materie de rambursare indusa a fost calculata pe baza a 2.120 de cereri pentru un total de aproximativ 6,2 miliarde coroane (circa 830 milioane euro) intre 2012 si 2015", a detaliat Trezoreria. 
Sectia de reprimare a delincventei financiare internationale din politia daneza (SOEIK) a subliniat ca aceasta afacere este o prioritate absoluta. 
Nici fiscul, nici politia nu au vrut sa dea detalii cu privire la companiile potential implicate.

Imigratia neta in Marea Britanie a atins un nou nivel record. Numarul romanilor si bulgarilor, aproape dublu

Imigratia neta in Marea Britanie a atins un nou nivel record, potrivit Oficiul national de statistica. Provocarea pentru premierul David Cameron de a-si convinge electoratul ca politica sa privind imigratia va da roade este tot mai evidenta, noteaza Reuters.

ONS arata ca intre 1 aprilie 2014 - 31 martie 2015 imigratia neta a fost de 330.000 de persoane, comparativ cu 236.000 in perioada similara anterioara. 
Numarul imigrantilor in intervalul 1 aprilie 2014 - 31 martie 2015 a fost de 636.000 (in crestere cu 84.000 fata de perioada similara anterioara), iar cel al emigrantilor de 306.000 (in scadere cu 9.000). 
Intre 1 aprilie 2014 si 31 martie 2015, imigratia neta a cetatenilor UE in Marea Britanie a crescut la 183.000 persoane (cu 53.000 mai multe decat in intervalul 1 aprilie 2013 - 31 martie 2014), iar a cetatenilor non-UE la 196.000 (cu 39.000 mai multe persoane)
53.000 de romani si bulgari au ajuns in Marea Britanie (dintre care 42.000 pentru a munci), numar aproape dublu fata de cei 28.000 inregistrati intre 1 aprilie 2013 - 31 martie 2014. 
Dintre cetatenii UE care au venit in Regat, intre 1 aprilie 2014 si 31 martie 2015, 61% au un loc de munca permanent, iar 39% intentioneaza sa-si caute un job mai degraba decat sa dea curs unei oferte de angajare.
David Cameron este supus presiunilor pentru a-si respecta promisiunea facuta in 2010 de a reduce imigratia neta anuala in Marea Britanie sub nivelul de 100.000 de persoane. 
Grupul de lobby Institute of Directors a criticat obiectivul lui Cameron, sustinand ca este nerealizabil si ca prin masurile adoptate se creeaza instabilitate pentru companiile britanice. 

SUA, crestere economica peste asteptari in T2

Economia americana a inregistrat in perioada aprilie-iunie 2015 o crestere mai mare decat s-a estimat initial, datorita cheltuielilor consumatorilor si investitiilor companiilor. Asta ar putea determina Rezerva Federala sa majoreze dobanda de referinta in 2015, transmite Reuters
Potrivit estimarii publicate de Departamentul american al Comertului, PIB al SUA a inregistrat, in T2, o crestere anuala de 3,7%, fata de un avans de 2,2% conform primei analize.
Revizuirea datelor pentru T2 este superioara previziunilor analistilor, care mizau pe un avans de 3,2%, si vine dupa un avans de 0,6% inregistrat de economia americana in trimestrul I. 
Cresterea a fost sustinuta de cheltuielile de consum (responsabile pentru aproximativ 70% din economie) care au urcat cu 3,1% inT2, fata de un avans de 2,9% cat s-a anuntat initial. De asemenea, investitiile companiilor au revenit pe crestere (3,2%), in conditiile in care prima estimare arata o scadere.
Si deficitul balantei comerciale a fost mai mic decat s-a raportat initial, contribuind cu 0,23 pp la cresterea economica.
Cheltuielile publice au inregistrat un avans de 2,6%, cea mai mare urcare din ultimii cinci ani. 
Totul se intampla intr-un moment in care oficialii Fed dezbat daca economia este suficient de puternica pentru a suporta prima majorare a costului creditului dupa 2006. Desi piata muncii si-a revenit dupa recesiune, inflatia ramane mult sub tinta Rezervei Federale, iar recenta prabusire a pietelor bursiere mondiale ar putea pleda in favoarea amanarii momentului in care Fed va majora dobanda de baza.

NEPI a cumparat centrul comercial Auchan Titan, in urma unei tranzactii de 86 mil. euro

NEPI a achizitionat miercuri centrul comercial Auchan Titan, in urma unei tranzactii cu fondul Aberdeen Asset Management AG, in valoare de 86 milioane euro.
Peste 33.000 de vizitatori pe zi trec pragul centrului comercial Auchan Titan. Suprafata inchiriabila este de 44.730 mp, iar cea construita, de 96.560 mp, si deserveste zona de sud-est a Bucurestiului. 
Unii dintre cei mai importanti retail-eri sunt prezenti aici, in plus, centrul comercial ofera si un cinematograf cu sapte ecrane.
Odata cu achizita centrului comercial Auchan Titan, totalul suprafetei inchiriabile de retail in Bucuresti a NEPI ajunge la 184.470 mp.
"Ne urmam planurile de crestere si dezvoltare in Europa Centrala si de Est, in care Romania are una dintre cele mai interesante piete de real-estate. Focusul nostru, prin prisma investitiilor pe termen lung si al profitabilitatii, a fost si ramane retail-ul. Astfel, prin achizitia centrului comercial Auchan Titan, ne consolidam pozitia dominanta in Romania", a declarat Alex Morar, CEO NEPI.
Centrul Comercial Auchan Titan a avut doua etape de dezvoltare, prima fiind deschiderea hypermarket-ului Auchan si a galeriei adiacente in 2007. A doua etapa a fost definitivata in 2009 prin dezvoltarea unor spatii adiacente destinate retail-ului de fashion si divertismentului

Puterea si opozitia, consens pe tema Codului Fiscal. Ce se intampla cu TVA, supraacciza la carburanti si taxa pe stalp

Puterea si opozitia au ajuns la un consens pe tema Codului Fiscal. TVA va fi redusa la 20,  nu la 19%, de la 1 ianuarie. In plus, reducerea accizelor si eliminarea taxei pe stalp au fost amanate cu inca un an si vor intra in vigoare de-abia in 2017. Deciziile au fost anunte de liderii principalelor partide politice, in urma unei intalniri la Palatul Parlamentului
Reducerile de taxe propuse de Guvern nu vor mai intra in vigoare toate de la 1 ianuarie 2016 , asa cum prevedea varianta initiala a Codului Fiscal.
Potrivit lui Liviu Dragnea, presedintele interimar al PSD, TVA va fi redusa la 20% de la 1 ianuarie 2016 si la 19% de la 1 ianuarie 2017. 
"Taxa pe stalp" va fi eliminata de la 1 ianuarie 2017, cu o exceptie, solicitata de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, si anume in cazul constructiilor speciale din agricultura, pentru care taxa va fi scoasa din 2016. 
S-a convenit ca supraacciza la carburanti sa fie eliminata de la 1 ianuarie 2017, impozitele pe dividende sa fie reduse la 5% din 2017 si s-a cazut de acord asupra mentinerii unui deficit bugetar de sub 2%, a adaugat Dragnea.
La discutii au participat presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, liderii PNL, Alina Gorghiu si Vasile Blaga, presedintele UNPR, Gabriel Oprea, liderii ALDE, Calin Popescu Tariceanu si Daniel Constantin, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, precum si presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea. 
Liderii s-au intalnit mai intai in cabinetul presedintelui Camerei Deputatilor

sâmbătă, 22 august 2015

Cat valoreaza in dolari un singur mesaj pe Twitter al lui LeBron James, sportivul american cu cea mai mare cota pe piata media digitala

Conturile vedetelor de pe retelele de socializare valoreaza sume considerabile din punct de vedere al publicitatii digitale, potrivit Opendorse, scrie UPI.com. 

Baschetbalistul LeBron James de la Cleveland Cavaliers este cel mai valoros sportiv american, un singur mesaj de 144 de caractere pe Twitter valorand 140.000 de dolari. Pentru ca este cel mai vizibil si popular atlet american din lume si pentru ca are peste 23 de milioane de persoane care-i urmaresc contul.
Baschetbalistul beneficiaza de o cota de piata incredibila in randul publicului, subliniind ca ar costa de cinci ori mai mult sa aiba la TV atat de multi oameni care-l urmaresc decat costa in mediul digital. 
Starul celor de la Cleveland Cavaliers are astfel cea mai mare cota pe piata media digitala, fiind urmat de alt basketbalist, Kevin Durant, cu 66.553 pe tweet. 
Potrivit clasamentului realizat de Opendorse, ceilalti trei sportivi in top cinci sunt: starul lui L.A. Lakers Kobe Bryant, cu 42.389 de dolari pe tweet, pugilistul Floyd Mayweather, cu 34.924 de dolari pe tweet, si coordonatorul celor de la Houston Rockets, Dwight Howard, cu 34.290 de dolari pe tweet. 
Presedintele executiv al companiei Opendorse, Blake Lawrence, a declarat recent ca i-a propus lui LeBron James sa valorifice in bani aceasta oportunitate, insa acesta a declinat propunerea, potrivit UPI.com.

luni, 17 august 2015

Galaxy Note 5 nu apare in Romania in 2015?

Samsung a lansat oficial la evenimentul Unpacked noile Galaxy Note 5 si Galaxy S6 Edge+. 
 
Noile flagship-uri ale celor de la Samsung au fost lansate joi seara, insa se pare ca numai unul dintre acestea va ajunge si in Europa, implicit Romania. Samsung a anuntat doar ca precomenzile pentru S6 Edge+ in Marea Britanie vor incepe cu 18 august. Nu a fost dezvaluit nici pretul.

Asadar, Samsung se pare ca va lansa Note 5 numai in SUA si Asia, cel putin deocamdata, scriu cei de la Engadget.

Galaxy Note 5 si S6 Edge+ vor veni cu procesor Exynos 7420, 4GB de RAM, camere de 16MP si 5MP si cu Samsung Pay. Din pacate, niciunul dintre acestea nu va avea slot pentru card microSD sau posibilitatea inlocuirii bateriei. Vor avea insa incarcare rapida, atat prin cablu, cat si prin wireless.
I-am contactat pe cei de la Samsung si ne-au trimis un comunicat oficial: "Disponibilitatea produsului Samsung Galaxy Note 5 va fi diferita, in functie de nevoile consumatorilor si de situatia specifica a pietei. Samsung Galaxy Note 5 va fi lansat pe pietele din Statele Unite si din Asia in luna august si vom cauta diferite oportunitati de lansare pentru Galaxy Note 5 pe alte piete. Prin lansarea seriei Galaxy Note in 2011, am creat o categorie noua de dispozitive inteligente care a setat un nou standard in industrie, urmat de ceilalti producatori. Pentru consumatorii din Europa, portofoliul Samasung va fi centrat in jurul smartphone-ului Galaxy S6 edge+, astfel incat sa putem raspunde cat mai bine nevoilor acestora.
In Romania, smartphone-ul va fi disponibil incepand cu 4 septembrie. Utilizatorii pot plasa precomanda de astazi la partenerii oficiali Samsung. Pretul va fi stabilit de fiecare comerciant si operator in functie de propria politica de preturi si oferte speciale".
 


miercuri, 12 august 2015

Ai sifonierul plin de haine si nimic de purtat? Te ajuta Swapr

Tehnologia te ajuta sa faci ordine in garderoba. 
 
Hainele sunt o parte din identitatea oricarei femei, o modalitate unica prin care acestea isi creeaza propriul stil si isi exprima personalitatea. Iar majoritatea femeilor sunt conectate emotional cu propria garderoba si, nu de putine ori, se afla in situatia in care au un sifonier plin de haine, dar nimic de purtat. Swapr, o aplicatie mobila usor de folosit, isi propune sa rezolve aceasta problema, ajutand utilizatoarele sa faca schimb de articole vestimentare in functie de locatia acestora si stilul lor vestimentar.

Ideea produsului ii apartine Andreei Mihaescu, astazi Co-Fondator si CEO al startup-ului, care a realizat ca are in sifonier multe haine pe care nu le mai poarta, dar pe care nu vrea sa le arunce. A descoperit initial evenimentele de schimb de haine, insa a realizat ca exista numeroase constrangeri legate de data, ora si locul in care au loc aceste evenimente.

Avand deja experienta in domeniul marketing-ului pentru aplicatiile mobile, Andreea s-a hotarit sa rezolve aceasta problema dezvoltand Swapr, asa ca a format echipa si au inceput sa lucreze impreuna pentru a se asigura ca femeile vor avea o garderoba nelimitata schimband articolele pe care nu le mai poarta cu altele pe care si le doresc.


“Swapr ofera femeilor oportunitatea de a schimba articolele vestimentare care au fost o data parte din identitatea lor cu altele noi. Femeile pot astfel sa gaseasca haine interesante in garderoba altor femei si sa le aleaga pe cele pe care si le doresc. Oriunde, oricand, fara nici un fel de constrangeri”, explica Andreea.

Si totul foarte simplu. Tot ceea ce trebuie sa faca utilizatoarele este sa fotografieze articolele vestimentare pe care vor sa le schimbe si sa incarce aceste fotografii in aplicatie. Atunci cand un utilizator identifica un articol vestimentar care ii place, aplicatia trimite o notificare pentru a invita posesorul sa isi aleaga la randul sau un articol din garderoba primului. Atunci cand exista o potrivire, Swapr deschide functionalitatea de chat pentru ca utilizatorii sa poate decide unde si cand va avea loc schimbul propriu-zis.

Fondatorii startup-ului sunt trei tineri romani cu experienta. Pasionata de startup-uri, vorbit in public si noi provocari, Andreea Mihaescu, Fondator & CEO, este specialist in domeniul comunicarii si cea care a format echipa Swapr. In timpul liber, scrie fictiune si articole pe propriul blog si citeste filosofie.

Alaturi de ea din echipa face parte si Adi Constantin, Co-Fondator & CPO, care este responsabil de experienta utilizatorilor Swapr. Designer UX/UI, Adi locuieste in prezent in Shanghai unde lucreaza cu greii industriei creative. Emil Lenard este cel de al treilea Co-Fondator al Swapr. Programator iOS, Emil este absolvent al Universitatii Politehnica Bucuresti si a castigat numeroase competitii pentru startup-uri.

Swapr se adreseaza femeilor cu varste cuprinse intre 18 si 30 ani, interesate de moda si produse second hand. Piata are un potential urias, generand doar in Marea Britanie venituri de peste 700 milioane Lire anul trecut. Un alt exemplu este cel al Ungariei unde Hada, o companie de haine second hand, are operatiuni cu o cifra de afaceri de peste 32.4 milioane de Euro, in timp ce in Polonia peste 40% din populatie cumpara frecvent haine second hand.
Produsul este astazi in versiune Beta si a atras peste 3000 de utilizatori interesati care asteapta lansarea. Versiunea iOS a aplicatiei va fi in curand disponibila in App store si va putea fi descarcata de acestia.

Nu sunt singurii care au identificat aceasta oportunitate existenta pe piata. La nivel local, concureaza cu aplicatii precum Vinted si Flipster, iar mai multe astfel de produse exista la nivel international. Ii diferentiaza insa experienta pe care o ofera utilizatorilor prin geo-localizare, dar si faptul ca se concentreaza pe schimbul efectiv de haine, spre deosebire de concurentii lor. In plus, Swapr ofera utilizatorilor posibilitatea de a stabili singuri modul in care va avea loc schimbul efectiv de haine.
Au acoperit pana acum toate costurile din resurse proprii, incluzand cheltuielile de dezvoltare si cateva calatorii internationale, iar in prezent exploreaza diferite variante de a atrage finantare pentru a se putea dezvolta rapid.

Iau in considerare mai multe variante de modele de business prin care pot monetiza aplicatia si isi propun sa ruleze teste A/B dupa lansare pentru a intelege ce functioneaza cel mai bine. O alternativa ar fi sa ofere utilizatorilor care nu doresc sa astepte posibilitatea de a plati pentru a avea datele de contact ale posesorilor articolelor vestimentare de interes pentru ei. Se gandesc si sa ofere tuturor utilizatorilor posibilitatea de a efectua trei schimburi gratuite lunar, urmand sa plateasca pentru urmatoarele.

Nu in ultimul rand, se gandesc sa incheie un parteneriat cu o companie de transport si sa primeasca un comision pentru fiecare tranzactie realizata de utilizatori prin intermediul Swapr.
Cea mai mare provocare pe care o confrunta acum este sa inteleaga ce functioneaza cel mai bine pentru utilizatorii lor si sa aiba tractiune. Dupa asta, se vor concentra pe atragerea unei investitii pentru a putea sa se dezvolte rapid.

Swapr a fost una dintre echipele finaliste ale MVP Academy, program de pre-accelerare unde au invatat multe lucruri noi si au format conexiuni valoroase in industrie. Participand la MVP Academy au inteles ca toate presupunerile legate de produs pot fi invalidate imediat atunci cand urmaresti comportamentul utilizatorilor in aplicatie, dar si ca au nevoie de o poveste excelenta pentru a transforma ideea intr-un produs cu potential. Tot aici au avut ocazia sa isi prezinte produsul in fata unor personalitati remarcabile din ecosistemul startup-urilor la nivel international si au primit feedback si raspunsuri la intrebari.

Daca ar avea ocazia sa o ia din nou de la inceput cu volumul de cunostinte pe care il au astazi, exista un lucru pe care l-ar face cu siguranta diferit: nu ar mai investi atat de mult timp pentru a se gandi la cum ar trebui sa fie produsul, ci s-ar apuca de treaba. Dupa ce au petrecut mai bine de un an pentru a studia piata, au inteles ca abordarea de tip “learning by doing” este una mai potrivita pentru un startup.

Au multe planuri inainte, si cel putin la fel de multe provocari, insa isi propun sa le rezolve progresiv si sa mearga mai departe. Asteapta acum ca aplicatia sa fie aprobata in App Store, urmand ca apoi sa analizeze cu atentie comportamentul utilizatorilor, sa inteleaga care sunt lucrurile care functioneaza cel mai bine si sa aiba tractiune. Nu in ultimul rand, planuiesc sa obtina o investitie care sa le ofere libertatea financiara de a se dezvolta rapid, a-si stabili o pozitie pe piata si a se extinde pe plan international!


marți, 11 august 2015

Get Even nu a fost abandonat, va fi distribuit de Bandai Namco

Get Even a fost anunțat la sfârșitul lui 2013 de către studioul The Farm 51, urmând să fie un FPS care îmbină singleplayer și multiplayer. Titlul a fost prezentat ca un thriller psihologic, având un teaser trailer și imagini. După mai mult de un an și jumătate în care studioul nu a prezentat nicio informație, a venit ziua în care Get Even a fost readus în lumină.
Bandai Namco a anunțat astăzi că va distribui acest titlu pe PC, PS4 și Xbox One, data de lansare fiind stabilită pentru anul viitor. Nu doar atât, dar Get Even va fi un nume-cheie în oferta distribuitorului. Bandai Namco va ajuta studioul cu dezvoltarea la nivel de producție, Get Even este promis a fi un titlu inovator.
Din păcate anunțul nu a fost completat de un videoclip sau imagini noi.